In iedere aangeblazen luchtpijp, half-open of open, genereert de vibrerende luchtmolecule een uniek parcours, wat resulteert in een uniek timbre.” Dat schreef de Belgische instrumentenbouwer Victor-Charles Mahillon 100 jaar geleden. 100 jaar later wil KvaR het genie en de gedrevenheid van Mahillon weer onder de aandacht brengen
Neem 4 muzikanten met een 4-tal ‘buizen. Zo krijg je 4 resonerende luchtkolommen en bijgevolg 4 klanken die versmelten in 1 één uniek timbre. De symbiose van die 4 enkelvoudige luchtkolom geeft de unieke klank van dit kwartet. Noem het ‘Chamberjazz’ in een ongebruikelijke bezetting, verwacht je aan een breed klankspectrum, echo’s van doorwrochte kamermuziek tot vrije improvisatie en hele resem aan ‘extended techniques’ op elk van deze instrumenten.
En dat dan gekruid en gekleurd door 4 muzikanten met ervaring in verschillende en uiteenlopende muzikale achergronden, van klassiek en oude muziek via jazz en freejazz langs hedendaags, experimenteel en zelfs volksmuziek.