30 april, Internationale dag van de Jazz

De International Jazz Day is aan zijn zevende editie toe
Het was in 2011 dat de legendarische pianist Herbie Hancock en UNESCO samen de International Jazz Day oprichtten. Deze dag, met als vaste datum 30 april, heeft tot doel gemeenschappen, scholen en muzikanten van alle stijlen en leeftijden overal ter wereld samen te brengen om jazz, haar roots en haar invloeden te vieren. Deze muziek, benoemd als één van de voornaamste onderdelen van het cultureel erfgoed van de mensheid, komt op voor vrede, respect van mensenrechten en menselijke waardigheid. Jazz in zijn diverse vormen staat voor culturele diversiteit en intercultureel dialoog tussen de verschillende artiesten en gemeenschappen.30 april is voor ons een mooie gelegenheid om Belgische jazz te promoten en de muziek die synoniem staat voor vrijheid, uitwisseling en avontuur te verdedigen.

Een pianomarathon
Dit jaar, in samenwerking met JAZZ.brussels, staat er een pianomarathon op het programma, die de hele dag zal doorgaan. Overal in Brussel zullen Belgische pianisten van verschillende horizonten solo concerten van een halfuur spelen op buitengewone Brusselse locaties. Een uitzonderlijk en gratis parcours dat voor iedereen toegankelijk is !

08h30 Pierre De Surgères @ Brussels Airport
09h00 Joachim Caffonnette @ Maison des Musiques - Rue Lebeau 39, 1000 Bruxelles
10h00 Nicola Andrioli @ Steigenberger Wiltcher's - Avenue Louise 71, 1050 Bruxelles
11h00 Anne Wolf @ BMW Brand Store - Bvd de Waterloo 23, 1000 Bruxelles
12h00 Geoffrey Fiorese @ Les Halles St-Géry - Place Saint-Géry 1, 1000 Bruxelles
13h00 Eve Beuvens @ Maene - Rue de l'Argonne 37, 1060 BRU
14h00 Pirly Zurstrassen @ Outhere Music - Rue de l’Epargne 29, 1000 Bruxelles
15h00 Marie Fikry @ LaVallée - Rue A. Lavallée 39, 1080 Bruxelles
16h00 Nathalie Loriers @ Filigranes - Avenue des Arts 39, 1040 Bruxelles
17h00 Fabian Fiorini @ Flagey - Place Sainte Croix, 1050 Bruxelles
18h00 Ron Van Rossum @ Archiduc - Rue A. Dansaert 6, 1000 Bruxelles

Gratis toegang (afhankelijk van de beschikbaarheid van plaatsen)

Een dubbel concert in het Jazz Station, Live uitzending op RTBF - Musiq 3
Om deze dag in stijl af te ronden, organiseren we een dubbel concert in het Jazz Station in Sint-Joost, die ons al sinds 2006 onderdak geeft. We verwelkomen eerst de groep van de jonge pianist Igor Gehenot en vervolgens een mythisch trio van de jaren 80 onder leiding van de saxofonist Steve Houben, de pianiste Diederik Wissels en de drummer Jan de Haas. Een eclectische avond die de generaties en stijlen zal vermengen !

20:00 @ Jazz Station
Igor Gehenot Feat. Alex Tassel “Delta”
Igor Gehenot, piano | Alex Tassel, bugel | Viktor Nyberg, contrabas | Jelle Van Giel, drums
De jonge Belgische pianist Igor Gehenot speelde zich snel in de kijker met zijn trio, sleepte daarbij een resem prijzen in de wacht en kreeg uiterst lovende kritieken in het Britse blad Jazzwise. Zijn nieuw project is een kwartet onder de naam “Delta” met in de gelederen jonge wolven uit de Europese jazzscene. De muziek van “Delta” ligt in het verlengde van wat Gehenot zijn trio zo typeerde: verfijnde melodielijnen, meeslepende grooves en stijlvolle swing. Net als de vorige cd’s verschijnt ook deze nieuwe opname bij Igloo Records. De lyrische en bijwijlen haast poëtische sfeerscheppingen zijn getekend door een minutieus uitgestippeld netwerk van aangepaste noten die door de precieze plaatsing een maximaal effect creëren.
www.igorgehenot.com

21:30 @ Jazz Station
Houben / Wisssels / De Haas
Steve Houben, saxofoon | Diederik Wissels, piano | Jan de Haas, drums

« Wat valt er te zeggen buiten dat Houben, Wissels, de Haas, het mythisch trio van de nieuwe jazz scène 30 jaar geleden, terug bijeenkomt in het kader van een concert dat het heden en het verleden mengt. Net zoals wijn, beteren ook sommige vormingen met de tijd. Laten we wedden dat wij dat ook zullen doen. Jan de Haas en ikzelf geven rechtstreeks antwoord op de open composities ontstaan uit de zeer geraffineerde en betoverende wereld van Diederik Wissels. Dit genereert een soort perpetuum mobile, een stimulerende en treffende groove. »

€ 15 € / 13 € / 10 € (leden Les Lundis d’Hortense)

Musiq’3 krijgt een jazz kleurtje
Musiq’3, de radiozender voor klassieke muziek maar ook jazz, viert eveneens de International Jazz Day. De hele dag lang zal de zender guests uitnodigen en een speciale programma rond jazz uitzenden (van 18u00 tot 20u00). De dag zal worden afgesloten met een hoogtepunt : de live uitzending van het dubbel concert (Igor Gehenot Feat. Alex Tassel « Delta » en Houben / Wisssels / De Haas) georganiseerd in het Jazz Station.

Alle evenementen in België op www.jazzday.be & www.jazzinbelgium.com

Alle evenementen in Brussel op www.jazzday.brussels

Met de steun van : Fédération Wallonie-Bruxelles, Ville de Bruxelles, Jazz.brussels, visit.brussels, Brussels Airport, Conseil de la Musique, Steigenberger Wiltcher’s, BMW Brand Store, Les Halles St-Géry, Outhere Music, LaVallée, Filigranes, Flagey, Piano Maene, Archiduc, Conservatoire Royal de Bruxelles (CRB), Koninklijk Conservatorium Brussel (KCB), Jazz Station, Bonnefooi, Curieus, Beursschouwburg, Jazz4you, Klare Lijn, RTBF – Musiq’3, The Word Radio, Kiosk Radio

Souscription

Devenir Membre

Devenir Membre

Pour 20€ seulement par an! Soutenez l'association en devenant membre et bénéficiez de réductions pour toutes nos activités, concerts et stages.…
Recevoir le

Recevoir le "Jazz d'Hortense"

Gratuit et sur simple demande! Le Trimestriel vous informe sur nos activités, derniers news sur le jazz belge, les sorties CD du trimestre, des…
Soumettez votre projet

Soumettez votre projet

Vous êtes musicien et vous souhaitez soumettre votre projet pour l'une de nos activités ? Sachez que vous pouvez présenter votre…

Partenaires

Copyright© - Les Lundis d'Hortense. All Rights Reserved.
SNK | Creating Digital Experiences